Overmatige transpiratie

Wie zonder veel inspanning veel zweet, heeft last van overmatig zweten, of hyperhidrosis. Veel zweten is vervelend en gênant, kan vlekken in de kleding veroorzaken en is vaak onaangenaam door de geur die vrijkomt. Natte handen en oksels kunnen ernstige problemen in werk en privé leven geven. Meestal gaat het alleen om zweten van de handen, voeten of oksels, soms om het hele lichaam. Hyperhidrosis of overmatige transpiratie komt veelvuldig voor bij jong volwassenen. Naar schatting heeft 0,5 tot 3% van de bevolking last van hyperhidrosis. Grote en aantal zweetklieren zijn niet veranderd, maar de aanwezige zweetklieren zijn tot 100 x actiever dan gewoonlijk. Het betreft hier een functionele stoornis die door aansturen van de zenuwuiteinden van het niet willekeurige zenuwstel die de transpiratie reguleren.

De klachten kunnen worden verergert door warmte, stress, koffie, nicotine en heet gepeperd voedsel.
De klachten ontstaan vaak in de tiener of twintiger leeftijd, en kunnen zonder behandeling vele jaren voortduren, totdat het spontaan op oudere leeftijd kan verminderen. Kenmerkend is dat de verstrekte transpiratie alleen overdag plaatsvind en nimmer ’s nachts. In een aantal gevallen kan er bij overmatige transpiratie sprake zijn van een onderliggende ziekte zoals hyperthyreoïdie, hypoglykemie, infectie ziekten, maligniteiten, alcoholisme en gebruik van bepaalde medicijnen zoals antidepressiva.

Behandeling

Deodorants
De eerste behandeling bestaat vaak uit antiperspirants of deodorants (bijv. Sanex Microtalk) die op de huid worden aangebracht De werkzame stof is deze deodorants is aluminiumchloride hexahydrate. Deze stof is werkzaam doordat het de zweetafvoer in de zweetkanaaltjes tijdelijk blokkeert. In tegenstelling tot wat meest gangbaar is kan een deodorant het best ’s avonds worden toegepast!

Nieuwe behandeling door iontoforese

Iontoforese is een behandelingsmethode die wetenschappelijk wordt erkend en in 98 % van de gevallen zonder medicijnen of operatieve ingrepen resulteert in een normale droge huid. Hierbij worden met behulp van elektroden en een galvanische stroom, ionen in het lichaam ingevoerd waardoor de zweetkanaaltjes tijdelijk worden afgesloten. Deze therapie is absoluut ongevaarlijk en bij een juiste uitvoering pijnloos en zonder bijwerkingen. De behandeling kan thuis worden uitgevoerd in de vorm van hand- en voetbaden, terwijl voor een behandeling van de oksels, het gezicht, of de nek/rug gebruik wordt gemaakt van speciale spons-applicators. Na gemiddeld 15 behandelingen (van ongeveer 15 minuten) moet de zweetafscheiding tot een normaal niveau zijn teruggebracht. Deze therapie is echter niet genezend en zal daarom langdurig moeten worden voortgezet. Om het succesvolle resultaat van de therapie te behouden, wordt afhankelijk van de ernst van de aandoening 1 à 2 maal per week een sessie van 10-15 minuten geadviseerd.
De iontoforese apparatuur wordt door enkele zorgverzekeringen vergoed na schriftelijke aanvraag met de medische indicatie van uw behandelend dermatoloog.

Overige behandelingen

Botox
Botuline toxine of botox is een gezuiverd eiwit die de prikkeloverdracht van het zenuwstelsel naar de zweetklieren blokkeert. Deze stof wordt toegediend door middel van 25-40 plaatselijke injecties. Op zich lijkt dit een effectieve therapie, maar de behandeling is vrij pijnlijk, slechts tijdelijk (resultaat verdwijnt tussen 3 en 4 maanden). Tevens kan er resistentie kan ontstaan waardoor het resultaat van de behandeling met afneemt. Deze behandeling wordt slechts zelden vergoed door ziektekostenverzekeraars.

Elektromagnetische straling
Deze behandeling is alleen geschikt voor behandeling van de oksels en werkt met elektromagnetisch straling (MiraDry). Voor de oksels is de behandeling effectief te noemen. Echter veel patiënten zie op tegen de voorkomende bijwerkingen zoals bloeduitstortingen en en verdoofd gevoel aan de huid door beschadiging van de huid zenuwtjes die niet alleen het transpireren reguleren maar ook het gevoel in de okselhuid verzorgen. Hierdoor is deze behandeling voor handen en voeten niet veilig gebleken. Tenslotte is het een zeer kostbare behandeling, die niet vergoed wordt door de zorgverzekering.

Operatieve sympathectomie
Bij de operatieve behandelingen worden de niet willekeurige zenuwtjes die de zweetklieren besturen doorgesneden. De meest gehoorde bijwerking is het compensatoir transpireren. Dat betekent dat u weliswaar goed bent geholpen aan handen en/of oksels maar dat het zweten op andere lichaamsdelen toeneemt. Meestal op de rug, buik en bovenbenen. Compensatoir zweten is natuurlijk een heel vervelende bijwerking, die bovendien uiterst moeilijk te behandelen is. Deze bijwerking is helaas ook veel voorkomend, gemiddeld bij 1 op de 3 tot 4 behandelingen.

Wat kunt u zelf aan overmatige transpiratie doen?

  • Trek kleding aan die u koel houdt. Trek vaker overdag schone katoenen kleding aan.
  • Houd uw werkomgeving koel. Zorg voor een goede ventilatie.
  • Vermijd voedsel en dranken waarvan u gaat zweten. Koffie, alcohol houdende dranken en gepeperd eten zijn veel voorkomende voorbeelden.
  • Verminder stress, spanningen en angst. Dit is lastig, want hier heeft iedereen mee te maken. Denk na over hoe u door de dag heen de stress kunt verminderen. Deel uw (werk)dag zorgvuldig in en maak tijd voor ontspanning.
  • Besteed voldoende aandacht aan uw persoonlijke verzorging. Zo is vaak douchen niet altijd praktisch, maar kan wel verlichting geven.
  • Besteed voldoende aandacht aan uw persoonlijke verzorging. Zo is vaak douchen niet altijd praktisch, maar kan wel verlichting geven.

In de praktijk

Bij Dermalink wordt de patiënt eerst onderzocht door de dermatoloog. Daarbij wordt er veel aandacht geschonken aan het beloop van uw klachten en eventuele uitlokkende factoren. Soms is het nodig aanvullend onderzoek uit te voeren.
De dermatoloog vertelt u over de nieuwste inzichten in het ontstaan en het beloop van deze aandoening. Daarop bespreekt hij de behandeling die het beste in uw situatie past. De mogelijkheden van de plaatselijke behandeling met een aluminiumzout zal als eerste met u besproken worden.
Dermalink biedt u daarnaast de mogelijkheid om eerst een aantal proefbehandelingen met iontoforese behandeling te krijgen. Als het resultaat u bevalt, dan adviseert uw dermatoloog u over het iontoferese apparaat dat in uw situatie het meest geschikt is voor aankoop.
De andere behandelingen voor overmatig transpireren worden door de dermatologen van Dermalink niet aangeboden, mede omdat de werkzaamheid en/of veiligheid van deze behandelingen naar de mening van de dermatologen onvoldoende gewaarborgd is.

Dermalink staat voor het implementeren van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van huidziekten en spataderen. Nieuwe ontwikkelingen worden op de voet gevolgd en waar mogelijk besproken tijdens het consult en toegepast bij de behandeling. Daarbij staan kwaliteit en veiligheid voorop. Patiënten kunnen dat afleiden uit het ZKN-keurmerk, dat de kliniek al enkele jaren voert.