Eczeem en Allergie

Is je huid rood, schilferig en jeukerig? Dan zou je wel eens eczeem kunnen hebben, een huidaandoening waarbij de huid ontstoken is. Er zijn heel veel soorten en oorzaken van eczeem. Je kunt last hebben van contacteczeem door een allergie voor stoffen waarmee je in contact komt, of door langdurige inwerking van irriterende stoffen op je huid. De oorzaak kan ook van binnenuit komen: deze vorm van eczeem is mede erfelijk bepaald en wordt bij baby’s dauwworm genoemd en bij ouderen constitutioneel of atopisch eczeem.

Atopisch eczeem treedt meestal op in de kinderjaren en kan chronisch zijn, maar ook tijdelijk wegblijven en later weer terugkomen. Veel mensen met atopisch eczeem krijgen later ook last van hooikoorts of astma. Erfelijke aanleg speelt een rol: in de familie komt ook vaak eczeem, astma of hooikoorts voor.

Een allergisch contacteczeem kan ontstaan als een allergeen door de huid naar binnen dringt. Daar wordt het allergeen opgepikt door gespecialiseerde cellen van ons afweersysteem, de Langerhans cellen. De Langerhans cellen kunnen andere afweercellen, lymfocyten doen ontstaan die specifiek op dit allergeen reageren en een zo een allergische reactie aan de huid veroorzaken.

De dermatologen van Dermalink kunnen met behulp van een bloedtest of door middel van huidtesten voor je onderzoeken wat de aanleiding is van het eczeem en een persoonlijk behandelplan opstellen. De behandeling kan bestaan uit medicijnen, medicinale crèmes en lichttherapie.

In de praktijk

Bij Dermalink wordt de patiënt eerst onderzocht door de dermatoloog. Daarbij wordt er veel aandacht geschonken aan het beloop van uw klachten en eventuele uitlokkende factoren. Soms is het nodig aanvullend allergie onderzoek uit te voeren.
De dermatoloog vertelt u over de nieuwste inzichten in het ontstaan en het beloop van deze aandoening. Daarop bespreekt hij de behandeling die het beste in uw situatie past.
Dermalink staat voor het implementeren van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van huidziekten en spataderen. Nieuwe ontwikkelingen worden op de voet gevolgd en waar mogelijk besproken tijdens het consult en toegepast bij de behandeling. Daarbij staan kwaliteit en veiligheid voorop. Patiënten kunnen dat afleiden uit het ZKN-keurmerk, dat de kliniek al enkele jaren voert.

Tips

  • Is er sprake van contact eczeem vermijdt contact met die stoffen, die je niet kan verdragen;
  • Zorg voor een goede hygiëne en droog de huidplooien goed na de dagelijkse douche.
  • Behandel de huid met zachtheid. Smeer je goed in met een crème direct na het douchen of badderen.
  • Bij het gebruik van medicinale crèmes is het belangrijk het doktersvoorschrift goed te volgen.
  • Ook al ziet de huid er na behandeling er snel beter uit, het herstel van de beschermende functie van de huid duurt veel langer. In die periode kan een willekeurige irriterende prikkel voldoende zijn het eczeem opnieuw uit te lokken.