Psoriasis

Psoriasis is een niet-besmettelijke huidaandoening met rode en schilferende plekken, die verspreid over het gehele lichaam kunnen voorkomen. Vaak komt deze aandoening in de familie voor. Psoriasis kan door behandeling aanzienlijk verbeteren, maar geen enkele therapie kan de huidziekte definitief genezen.

Hoe ontstaat psoriasis?

Psoriasis wordt gekenmerkt door een versnelde celdeling in de opperhuid en door ontstekingsverschijnselen in de lederhuid. De precieze oorzaak is niet bekend, maar een erfelijke aanleg is zeker belangrijk. Bij mensen met deze aanleg kunnen diverse factoren psoriasis laten uitbreken. Voorbeelden hiervan zijn beschadiging van de huid, infecties, geneesmiddelengebruik en psychologische stress.

Wat zijn de verschijnselen?

Psoriasis kan op elke leeftijd ontstaan. De meest voorkomende vorm van psoriasis wordt plaque psoriasis genoemd. Kenmerkend hiervoor zijn rode schilferende plekken met een scherpe begrenzing. Psoriasis kan ook in de lichaamsplooien voorkomen. De schilfering is in deze gebieden meestal afwezig.
Psoriasis is niet geeft niet alleen verschijnselen aan de huid. Sommige patiënten krijgen gewrichtsontstekingen, vooral van de kleine gewrichten van de handen en de voeten. De chronisch ontsteking die de onbehandelde psoriasis met zich meebrengt geeft daarnaast een verhoogd risico op hart en vaatziekten, zoals een verhoogde kans op een hartinfarct.

Wat zijn de mogelijkheden voor behandeling?

Dermalink biedt vier vormen van behandeling:
1. Plaatselijke therapie met medicijnen in de vorm van een crème, zalf of lotion, die op
de psoriasisplekken worden aangebracht.
2. Excimer ‘laser’ System is de nieuwste selectieve UV-b behandeling van kleine huidoppervlakken.
3. UV-b lichttherapie in een lichtcabine voor
4. Systemische therapie. Hierbij worden de geneesmiddelen als tabletten of capsules door de mond ingenomen, of door middel van injecties in de huid toegediend.

Vaak wordt er gekozen voor een combineerde aanpak waarbij een creme, zalf of lotion wordt gecombineerd met een van de andere behandelingen. In de webpagina over de toepassing van UV-b lichttherapie kan u meer lezen over deze behandeling en de specifieke toepassing van de lichtcabine of de nieuwste behandeling met het Excimer ‘laser’ System.

Wat kunt u zelf nog doen?

Het gebruik van vochtinbrengende crèmes en zalven maakt de huid soepeler, waardoor pijnlijke kloven voorkomen kunnen worden en de plekken minder klachten veroorzaken. Een onderhouds behandeling kan de klachten verlichten en een nieuwe uitbraak helpen voorkomen. Nauwgezette therapie trouw is van groot belang ook omdat de onbehandelde psoriasis een verhoogde kans geeft op hart en vaatziekten.

Wat zijn de vooruitzichten?

Hoe psoriasis zal verlopen is niet te voorspellen. De activiteit van de huidziekte kan sterk variëren, waarbij periodes van spontane verbetering en verergering elkaar afwisselen. Met behandeling kan een goede verbetering worden bereikt, maar na beëindiging van de behandeling komen de huidafwijkingen vrijwel altijd weer terug.

In de praktijk

Bij Dermalink wordt de patiënt eerst onderzocht door de dermatoloog. Daarbij wordt ook aandacht geschonken aan het beloop van uw klachten en eventuele uitlokkende factoren. Soms is het nodig aanvullend onderzoek uit te voeren.
De dermatoloog vertelt u over de nieuwste inzichten in het ontstaan en het beloop van uw aandoening. Daarop bespreekt hij de behandeling die het beste in uw situatie past.
Dermalink staat voor het implementeren van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van huidziekten en spataderen. Nieuwe ontwikkelingen worden op de voet gevolgd en waar mogelijk besproken tijdens het consult en toegepast bij de behandeling. Daarbij staan kwaliteit en veiligheid voorop. Patiënten kunnen dat afleiden uit het ZKN-keurmerk, dat de kliniek al enkele jaren voert.