Wat zijn spataderen?

Spataderen komen met name aan de benen voor. In de aderen van de benen zitten kleppen die ervoor zorgen dat het bloed maar één kant kan op stromen, namelijk naar het hart toe. Als deze klepjes niet goed meer sluiten spreekt men van spataderen. Het bloed wordt dan niet meer voldoende omhooggestuwd en het bloed ‘zakt’ weer terug naar beneden. Hierdoor raken de aderen in het been gestuwd. Na verloop van tijd kunnen de gevolgen zichtbaar worden als van buitenaf zichtbare en kronkelend verlopende aderen.
In een goed functionerend vaatstelsel brengen de slagaders het zuurstofrijke bloed van het hart naar de benen en brengen de aderen het zuurstofarme bloed vanuit de benen weer terug naar het hart.

Wie krijgt spataderen?

Iedereen kan spataderen krijgen, maar er zijn mensen die hierop meer kans hebben, zoals
mensen bij wie spataderen in de familie voorkomt en mensen die in het verleden trombose in een been hebben gehad. Spataderen komen meer bij vrouwen voor dan bij mannen. Vooral in de zwangerschap kunnen spataderen uitbreiden en zichtbaar worden.

Moeten spataderen worden behandeld?

Mensen met grote spataderen hebben vaker een zwaar of onrustig gevoel of pijn in het onderbeen, soms met krampen. Bij sommigen houden de benen in de loop van de dag vocht vast en wordt er een verkleuring rond de enkel zichtbaar, zoals donkerblauwe vaatjes of bruine vlekken. Spataderen breiden steeds verder uit omdat door de stuwing in de nog gezonde aderen ook hun kleppen beschadigd raken. De kans op gezondheid risico’s worden groter naarmate de behandeling langer wordt uitgesteld. Vaak vindt men zo’n zichtbaar bloedvat op het onderbeen een lelijk gezicht en realiseren de mensen zich pas na een behandeling op welke manier de benen anders en beter aanvoelen en welke klachten de spataderen voor de behandeling hadden gegeven. Maar spataderen vormen wel een gezondheidsrisico. Er kan een jeukende huiduitslag aan het onderbeen ontstaan. Er kan zich een aderontsteking ontwikkelen in de oppervlakkige spatader (flebitis) of in de diepliggende aderen (trombose). Ook kan zich een spataderbloeding voordoen, of een huidinfectie (belroos) optreden. In het ergste geval ontstaat er na verloop van jaren een open been: een huidzweer, die maar niet wil genezen. Het kan daarom verstandig zijn om uw huisarts naar uw spataderen te laten kijken. Hij kan u vervolgens doorverwijzen naar de dermatoloog als dat nodig is.