Laserbehandeling

Het verwijderen van spataderen op de conventionele manier door “strippen” is een doeltreffende maar ook vervelende operatieve ingreep waarna de patiënt gemiddeld twee weken moet revalideren. Met de introductie van de laser technologie is dat echter verleden tijd. Na een voorafgaand onderzoek staat de patiënt binnen een uur weer buiten en kan aansluitend gewoon weer aan het werk.

De endoveneuze laser behandeling behandeling (EVLB) is een nieuwe techniek die een enorme vooruitgang is ten opzichte van het traditionele ‘strippen’. Deze behandeling werd in 2000 ontwikkeld door R.J. Min, interventie-radioloog uit New York en S. Zimmet, dermatoloog uit Texas. In januari 2002 verkreeg deze behandeling de goedkeuring van de FDA in Amerika. Sinds 2008 wordt de behandeling vergoed door de Nederlandse Zorgverzekeraars. De kans op complicaties na de behandeling en resultaten op de lange termijn zijn beter dan die van strippen en de andere technieken zoals sclerotherapie en zijn varianten en radiofrequente diathermie (RF / VNUS). Niet alle patiënten die voor strippen in aanmerking komen kunnen met RF / VNUS behandeld worden door de technische beperking van deze methode. Deze beperking geldt niet voor de laserbehandeling.
Bij EVLB wordt de spatader in het bovenbeen of in de kuit ingebrand met behulp van de laser. Onder echogeleiding wordt de spatader ter hoogte van de knie aangeprikt met een naald (als we het bovenbeen behandelen) of onderaan de kuit (als we de kuit behandelen). Via deze naald wordt een laserdraad naar boven opgeschoven. De juiste positie van de laserdraad wordt met echo vastgesteld. Naar de meest recente techniek wordt de behandeling onder plaatselijke (tumescente) verdoving uitgevoerd. Hierbij wordt alleen de spatader verdoofd. Het been zelf wordt niet gevoelloos. De ader zal nu ingebrand worden en daar voelt u niets van. Na de behandeling wordt er een drukverband aangelegd met een wattenrol en hypoallergene papieren pleisters. Daar overheen gaat een elastische kous (deze is voor u op voorraad aanwezig).

Na de behandeling:

De verbandkous wordt 2 weken gedragen. De eerste week dag en nacht met de watten en pleisters (U kunt dus niet douchen). Na de eerste week mag u zelf de pleisters en de watten verwijderen. In de tweede week wordt de kous alleen overdag gedragen. U kunt uw normale dagelijkse bezigheden direct hervatten.
Soms is een bloeduitstorting zichtbaar als u de kous na de eerste week uittrekt. Deze bloeduitstorting verdwijnt snel in de komende weken.
Aan het eind van de eerste week na de behandeling wordt de ader een stugge streng. Deze streng kan een trekkend en beurs gevoel geven en soms wat pijnlijk zijn. In de tweede week verdwijnt dit gevoel en wordt de spatader in enkele maanden tijd door het lichaam zelf geheel afgebroken.