Minimaal invasieve operatie

Als het technisch niet mogelijk is om een endoveneuze laserbehandeling uit te voeren kan gekozen worden voor een minimaal invasieve operatie waarbij de spatader wordt weggehaald tot aan de lies of knieplooi waar de spatader zijn oorsprong vindt.

Nieuwe ontwikkelingen

Voor de behandeling wordt het operatiegebied (lies of knieholte) en het verdere verloop van de spatader afgetekend met behulp van echo-onderzoek en doorlichting van de huid (transilluminatie) met een fiber optiek.
Naar de meest recente vernieuwing wordt de behandeling onder plaatselijke (tumescente) verdoving uitgevoerd. Hierbij wordt alleen de spatader verdoofd. Het been zelf wordt niet gevoelloos. Er worden meerdere zeer kleine prikgaatjes gemaakt (1~3 mm). Het kan daarbij nodig zijn de spatader aan de lies of knieholte met een oplosbaar draadje af te binden. Vervolgens wordt de spatader in segmenten met een instrumentje verwijderd. De prikgaatjes behoeven niet gehecht te worden. Na de behandeling wordt een drukverband aangelegd met een wattenrol en hypoallergene papieren pleisters. Daar overheen gaat een elastische kous (deze is voor u op voorraad aanwezig).

Na de behandeling

De verbandkous wordt 1 week dag en nacht gedragen, met de watten en pleisters (U kunt dus niet douchen). Na de eerste week mag u zelf de pleisters en de watten verwijderen. U kunt uw normale dagelijkse bezigheden direct hervatten. Soms is een bloeduitstorting zichtbaar als u de kous na de eerste week uittrekt. Deze bloeduitstorting verdwijnt snel in de komende weken. Pijn na de behandeling is niet gebruikelijk. De kleine prikgaatjes genezen vrijwel altijd zonder littekens.