Huidziekten

Wat kan Dermalink u bieden?

Huidaandoeningen en spataderen geven vaak veel hinder. Ze jeuken, irriteren of zijn pijnlijk. En ze bemoeilijken vaak het contact met anderen. In Nederland kampen meer dan een miljoen mensen met een huidaandoening of hebben spataderen. Huidziekten zijn herkenbaar als rode vlekken of bultjes die er eerst niet waren, schilfers of moedervlekken die er ineens anders uitzien.
De dermatologen van Dermalink behandelen alle huidziekten en geven in het bijzonder aandacht aan de nieuwste ontwikkelingen in het vakgebied. Naast de algemene dermatologie is de Dermalink gespecialiseerd in onderzoek en behandeling van spataderen, huidkanker en huidziekten bij kinderen (kinderdermatologie).

Welke huidaandoeningen komen het meeste voor en zijn ze te behandelen?

De verscheidenheid aan huidziekten en huidafwijkingen is zeer groot. Het betreft zowel aangeboren als verworven aandoeningen, goedaardige en kwaadaardige gezwellen, huidinfecties, ontstekingsprocessen, allergische aandoeningen, beschadigingen van de huid door omgevingsfactoren, spataderen aan de benen en de gevolgen daarvan, anale klachten, chronische wonden en cosmetische afwijkingen. Tot de infecties behoren ook de seksueel overdraagbare aandoeningen. Huidaandoeningen en spataderen zijn vaak wel te behandelen, maar niet altijd te genezen. Het is dus verstandig om naar de huisarts te gaan. Hij kan je vervolgens doorverwijzen naar de dermatoloog als dat nodig is.

In de tabel aan de rechterzijde is aanvullende informatie te vinden over verschillende huidziekten. De informatie over spataderen vind u in een apart tabblad op deze website.

Hoe gaat de dermatoloog te werk?

Doordat de dermatoloog te maken krijgt met een scala van klachten en aandoeningen worden verschillende soorten onderzoek verricht om de juiste diagnose te kunnen stellen. De meest voorkomende hiervan zijn: dermato-scopie, kweek, bloedonderzoek, biopt, allergie testen, echo en duplex onderzoek. De dermatoloog blijft gedurende de gehele behandeling actief bij de patiënt betrokken, omdat hij of zij niet alleen het onderzoek uitvoert, maar ook de behandeling, waaronder steeds meer chirurgische ingrepen en specifiek dermatologische behandelingstechnieken. Hiertoe worden gerekend de chirurgische excisie en reconstructie met schuif of transpositie plastieken, de endoveneuze laserbehandeling van spataderen en UV-b lichttherapie.

Dermatologie is vooral een poliklinisch vak. Op de polikliniek heeft de dermatoloog tijdens het spreekuur een groot aantal patiëntencontacten. Sommige vergen veel tijd, andere heel weinig. De dermatoloog kijkt niet alleen naar de huid, maar heeft ook aandacht voor hoe de patiënt ‘in zijn vel zit’ en hoe iemand zijn kwaal beleeft.